İTÜ Vakfı Kurumsal İletişim Merkezi
İTÜ Vakfı, denizcilik alanında büyük bir boşluğu dolduracak yeni bir kitabı okuyucularına sundu. Yüksek Mühendis Aydın Eken, tarafından yayına hazırlanan “Ord. Prof. Ata Nutku - Türk Gemi İnşaatı Endüstrisi ve Mühendislik Eğitiminin Önderi†adlı kitap, gemi inşaat sektörüne ve denizcilik tarihimize ışık tutuyor.
ÇELİK GEMİ YAPIMINI GERÇEKLEŞTİREN MÜHENDİS
İTÜ'de sivil gemi mühendisliği eğitiminin kurucusu ve Türkiye'de gemi yapılamaz denen bir ortamda, çelik gemi yapımını gerçekleştiren Ord .Prof Ata Nutku, gemi inşaatı mühendisliğinin önderi olarak kabul edilmektedir. Kendisi, hem eğitim, hem de endüstri alanında asker ve sivil yaşamını denizcilik sektörüne adayan, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarda çalışan, çok sayıda gemi inşaatı mühendisi ve bilim adamı yetiştiren bir akademisyen. Nutku, gemi model deney laboratuvarını kuran, tersaneyi dershaneye taşımayı büyük bir ustalıkla beceren, meslekte hep ilkleri gerçekleştirmesiyle mesleğinin örnek bir lideri…
Hayalleri, hedefleri, meslek sevgisi, başarıları ve yurtseverliği ile dört dörtlük bir cumhuriyet öncüsü Ord. Prf. Ata Nutku'yu, genç kuşaklara tanıtan ve hizmetlerini unutulmadan yazılı belgelere dayalı olarak ortaya koyan bu kitap, geçmiş ve geleceğe ışık tutuyor...
ÜNİVERSİTE-ASKERİ-DENİZCİLİK ALANINDA İSMİ YAŞIYOR
1960 yılında Ordinasyus Profesör olan Nutku, 1974 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü aldı. İTÜ Yönetim Kurulu, 1990 yılında kurucusu olduğu laboratuvara Ata Nutku Gemi Model Laboratuvarı adını; 1999 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri 112 oto kapasiteli araba vapuruna Ord.Prof. Ata Nutku adını verdi. Uzun yıllar hizmet ettiği Gölcük Tersanesi ise 2010 yılında, 310 Yeni Gemi İnşa Baş Mühendisliği kısmına “Yb.Ata Nutku 310 Gemi İnşa Baş Mühendisliği adını vermesiyle, üniversite, denizcilik ve askeri alanında Ata Nutku isminin ölümsüzleştirilerek anılması sağlandı.
KİTAPDA NELER VAR?
Kitabın içeriğinde, Profesör Nutku'nun bilimsel yayınları, kitapları, enstitü broşürleri, patentleri, projeleri, ödülleri ve başarı belgeleri çok kapsamlı olarak yer alıyor. Önemli bir eksikliği gidermek amacıyla Yüksek Mühendis Aydın Eken tarafından hazırlanan bu kitap, araştırmacılara, gemi inşa sektörüne, mühendislik eğitime ışık tutacak önemli bir kaynak eser konumundadır.
04.05.2013 , 14:07
SERGİP ( Serbest Gemi İş Platformu ) projesi günümüz teknolojisinde Türkiye'deki firmalar ile gemi çalışanlarını tarafsız ve açık bir platformda gemi iş adamının iş ararken ki zorluklarından arınmış bir yapı inşa etmeyi hedef belirlemiştir. Bu bağlamda SERGİP hem gemi personeli, hem iş veren için kapalı kapılar ardından uzak, yalın ve net bir platformdur. Hemen şimdi Bireysel veya Kurumsal üyeliğinizi oluşturun ve Serbest Gemi İş Platformundaki yerinizi alın.